Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kopaní rud

 

- Kopání rud

Horníkem od A do Z 


 V Metinu nemusíte běhat jen se zbraní a kosit vše co se hýbe, ale můžete i těžit rudy z náhodně se na mapě objevujících nerostů nebo si skočit do kouzelného dolu


K tomu potřebujete krumpáč. Ten seženete od lvl 30 u dřevorubce Deokbaeho (ve druhé vesnici) za 80 000 yangů. Krumpáč vám zabere 2 místa v inventáři. Za kopání dostáváte body, ať už se vám podaří získat nějakou rudu nebo ne. Díky těmto bodům můžete zvyšovat zase u dřevorubce level krumpáče.


Čím vyšší level krumpáče tím vyšší pravděpodobnost, že získáte těženou rudu.



Svou úspěšnost při kopání můžete zlepšovat čtením knihy těžby. Aktuální level najdete v tabulce schopností. Při úspěšném čtení se zvyšuje lvl schopnosti. Levely jsou 1-20, M1-M10, G1-P.


Čím vyšší level schopnosti těžby tím vyšší pravděpodobnost množství vytěžené rudy.


(V praxi to znamená pro příklad asi toto, pozor čísla jsou jen pro představu:


- máte krumpáč lvl 1, kopete 50x než vypadne ruda, s krumpáčem lvl 5 vypadne už při 10 kopání


- máte schopnost těžby lvl 1 vykopete 15 ks rudy na jedno kopání, s lvl 8 vykopete 150 ks, s M3 vykopete 230 ks atd.)


 


Co můžete kopat?



 


Mám vytěženou rudu, co s ní?

 


Přetavit v cechovní peci nebo u jiného cechu. 

Rudu můžete prodat, což se, pokud nekopete od rána do večera, a od večera do rána moc nevyplatí. Za 100 ks získáte 75 - 120 tis. yangů.   Takže zbývá poslední možnost - přetavit.


K tavení potřebujete 100 ks rudy, yangy a většinou kámen ducha. Kámen ducha /to jsou běžné kameny např. proti válečníkům, šamanům, spěchu, magie.../ je potřebný k přetavení všech rud, kromě diamantové. Nebojte se nijak vás to nezruinuje, musíte použít kámen +0 nebo +1, max. +2, a ty mají většinou mizivou hodnotu. Vydejte se k cechovnímu alchymistovi (peci), přetáhněte na něj 100 ks rudy (víc ani míň vám neprojde), dejte OK a vyberte kámen ducha, který chcete k přetavení použít a doufejte, že se zadaří :)


Úspěšnost přetavení závisí na specializaci alchymisty. Pokud je specialista na rudu, kterou mu nesete, úspěšnost je 60 % (např. jdete s ebenovým dřevem k specialostovi na eben). Pokud má jinou specializaci (chcete přetavit zlato, alchymista je specialista na perly), úspěšnost je 30 %.


Získaný přetavený materiál můžete opět prodat, zde už jsou zisky zajímavější - kolem 100-200 tis. yangů. Pro někoho může být lákavější další využití - vylepšení šperků.


 


K čemu je mi přetavený materiál?


Abyste mohli vylepšovat šperky pomocí přetaveného materiálu, potřebujete diamant. Ten vám vytvoří volné pole pro vložení bonusu. Pozor nemusí to vždy vyjít. Můžete získat maximálně 3 volná pole na daném šperku. Do nich můžete vkládat přetavený materiál (ebenové dřevo, zlato, křišťál, ametyst atd.) Lze použít pouze ten materiál, z kterého je váš šperk (rvát křištál do perlových naušnic sice můžete zkusit, ale pokud budete doufat, že jednou to vyjde, tak jsou asi vaše herní minuty v Metinu sečteny :))


Posílení předmětu je časově omezené a vztahuje se pouze na běžné bonusy na daném šperku (například rychlost pohybu, sílu atd).



Časový limit je herních hodinách. A je počítán od posledního přidaného materiálu. Takže pokud vložíte všechny tři: 6 hodin budete mít bonus +20 %, pak se jeden slot vyprázdní, dalších 12 hodin vám poběží bonus 10 % a poté zůstane poslední slot na 24 hodin. Pro příklad: máte ebenové náušnice, vložíte do nich 3x ebenové dřevo --> máte zajištěný bonus na 42 hodin. Když vyprší časový limit, zůstanou sloty prázdné.